Photobucket

5 Nisan 2010 Pazartesi

KURT COBAIN - Sliver
















Bugün Kurt Cobain'in vefatının 16. sene-i devriyesi. Çok zaman geçmiş yahu! Müzikal olarak çok da hastası olmamama rağmen müzik dünyasına getirdikleri ve götürdüklerini küçümsemek olmaz. Çok da hastası değilim ama Nevermind da taş gibi albümdür hani.


Bugün Kurt'ün ölüm yıldönümü olduğundan iş güç esnasında bol bol Nirvana dinledim, Nevermind olsun, Bleach olsun, In Utero olsun, dinledim bol bol. Hazır Bleach demişken bu albümdeki bir covera değinmeden edemeyeceğim.


Bleach albümünde kulağa batan şarkılardan biri olan bu şarkı aslında Hollanda'dan çıkmış ilk rock gruplardan biri olan Shocking Blue'ya aittir.


60'ların en güzel gruplarından biri olarak gördüğüm Shocking Blue'yu şiddetle tavsiye ederim. Bir Never Marry A Railroad Man olsun, bir Gonna Sing Me A Song olsun, efendime söyleyeyim bir Send Me A Postcard olsun, bunlar gönül telimizi titreten şarkılardır (bir ara Shocking Blue'yu yazmak farz oldu!). Hatta grubun en ünlü şarkılarından Venus, 80'li yıllarda Bananarama tarafından da coverlanmıştı. (Nirvana'dan girdik Bananarama'ya geldik, Ergenekon davasına bakan savcı gibi oldum şerefsizim!)

Neyse, biz yine dönelim Nirvana'ya, o kadar dinlerken farkettim ki ben bu adamların en çok Sliver şarkısını seviyorum.


İnanılmaz basit bir melodi, 4 kere tekrarlanan bir beste, başka ne bir dur var ne de kalk! Sadece aynı melodinin varyasyonlarından oluşan muazzam bir şarkı. Hatta, Melody Maker'dan Everett True "Sure, the vocals are lazily throat splitting, the guitars belligerently grungy, the bass up and out of place . . . but check the melodies, damn fools, check the melodies." cümlesiyle şarkıyı çok güzel bir şekilde özetlemiş.

Hazır bu şarkıya kilitlenmişken ufak bir araştırmayla şarkıyla ilgili birkaç ilginç bilgi edindim, onları da paylaşayım da rahatlıyayım:

Sliver'ın kayıtlarında TAD grubunun ekipmanı kullanılmış. Normalde stüdyoda onlar kayıt yapıyormuş, fakat yemek molası için dışarı çıktıklarında Kurt Cobain ve Krist Novoselic yanlarına Mudhoney'den Dan Peters'i alıp stüdyoya girip kaydetmişler bu şarkıyı. Yani, klipte gözüken Dave Grohl kayıtlarda daha grupta değilmiş. Belki de o yüzden klipte Dave'in arkasında kocaman bir Mudhoney posteri var. Hatta, ekipmanın sahibi olan TAD'in elemanları ilk başta kendi aletlerinin kullanılmasına ayar olmuşlar ama prodüktör Jack Endino gençleri kafalamış, ikna etmiş. TAD'in elemanlar heralde o ekipmanı Kurt öldükten sonra yüksek rakamlara satmıştır :)


Her neyse, bugün Kurt Cobain öleli 16 yıl oldu. Çok az süre işgal ettiği müzik dünyasına en büyük katkısı rafine, tertemiz rock yerine gürültüyü kabul ettirmesidir heralde. Sayesinde rock'n'roll yine gürültülü oldu, villalardan caddelere indi. Nur içinde yatsın....


Bookmark and Share

1 yorum: