Photobucket

7 Mayıs 2010 Cuma

Videolarla Therapy? (20. Yüzyıl)


























Olm, büyük yeminim var sevdireceğim size bu grubu! Hassası olacaksınız (a tribute to me!)

Biraz can sıkıntısından youtube'da THERAPY? videoları izlerken dedim bazı ilginç olanlarını sevdiklerimle paylaşayım:




THERAPY? feat. Sting - Next To You

Bu şarkıdan bahsetmeden önce ilginç bir bilgi vereyim. Andy Cairns grubu kurduğunda 25 yaşındadır, Michelin fabrikasında kontrol uzmanı olarak çalışmaktadır. Fakat rockstar olma hayali aklını almıştır ve işten güçten kazandığı parayı gruba yatırmaktadır. Annesi ise bu duruma çok üzülmektedir. Ha Türk annesi, ha İrlandalı annesi, hiç fark etmiyor! İlk iki EP'den sonra ilk albümleri için A&M ile anlaştıklarında Andy annesini şöyle kandırır: "Anne bak, artık Sting ile aynı plak firmasındayız!" Ardından da Top Of The Pops'a çıktıklarında annemiz mutludur, çünkü oğlunun geleceği kurtulmuştur! Al işte, Sting'i böyle kullanırsan 2.5 sene sonra da plak firması zoruyla sahneye çıkartıp THE POLICE şarkısı söylettirirler adama!

Bu T?'nin THE POLICE ile aynı ortamda bulunması tek sefer olmamıştır. Yıllar sonra Suicide Pact You First ve Shameless albümlerini THE POLICE'in davulcusu Stewart Copeland'in kardeşi Miles Copeland'in firması Ark21'den yayınlamışlardı. Bir de bu video çekilmeden 1 yıl kadar önce de Peace Together toplama albümü için de THE POLICE'ten Invisible Sun'ı kaydetmişlerdi.




THERAPY? feat. Bruce Dickinson - Black Night

Bu videonun çekildiği konserde olan insanlar kutsal kişiliklerdir, Allah'ın sevgili kullarıdır dostlarım! Bir DEEP PURPLE klasiğini THERAPY? çalıyor, Bruce Dickinson söylüyor. Daha ne isteyebilir bir insan? Hakkında yorum yapasım bile yok. Öyle şahane bir olay, hoş bilmem bilir misiniz, Black Night da arak şarkılar arasındadır. THE BLUE MAGOOS'un We Ain't Got Nothing Yet adlı şarkısına bir bakınız: http://www.youtube.com/watch?v=GOGRTLn2uKY (embedding olayına kapalıymış)




THERAPY? - Opal Mantra

Bu İrlandalı gruplar bir acaip, ellerinde gitar, yerde distortion pedalı, çatır çatır kütür kütür rock, punk, metal falan yapıyorlar ama akılları pop listelerinde! Bu Phil Lynott ile başladı hala sürüyor. Bu da onun en büyük örneklerinden biri bence. Gitarları falan yumuşat, Eurovision'da yarıştır. Öyle bir şarkı yani. Nurse ile Troublegum arası çıkan EP'lerden biri olan Born In A Crash'te yer alıyor.

Bir de bu şarkı ile ilgili güzel bir anımı da paylaşayım: Ekim 1997, T?'nin Ankara konseri sonrasında Saklıkent'in karşısındaki Dedeman otelin barında grupla içiyoruz. Heyecandan ölmek üzereyim ama yine de coolluğumuzu koruyoruz! Konu nereden açıldıysa Opal Mantra'ya geldi. Neden Ankara'da çalmadıklarını sordum, Andy de "o sadece single olarak çıktı, burada bilinmez diye çalmadık" dedi. Ben de attım "olur mu öyle şey, burada herkes bilir o şarkıyı" falandı filandı, kafaladım. Ertesi gün İstanbul'da çaldılar! O gün Bostancı Gösteri Merkezi'nde olup da Opal Mantra çalınca sevinen herkesin bana birer teşekkür borcu var!




THERAPY? - Screamager (Top Of The Pops)

Troublegum albümünün en önemli şarkılarından biri olan Screamager'in Top Of The Pops yorumu. Bana göre Top Of The Pops kayıtları çok önemlidir, çünkü bu programda vokal hariç herşey playbacktir! Yani, davul, bas, gitar, vs hepsi albümde duyduğunuzun aynısıdır, sadece vokaller canlıdır. Heralde teknik nedenlerle başlanan bir yöntem, sonradan da "iyi, bırak böyle kalsın" demişler ki, hala aynı yöntemle kaydediliyor. Diğer elemanlar coşarken Andy'nin dikilmesi belki de bu yüzdendir!




THERAPY? - Church Of Noise

3 yıllık aradan sonra çıkan Semi Detached albümü ve albümden çıkan ilk single. Yeni kadro, Fyfe Ewing'siz ve 4 kişilik kadroyla ilk albüm. Her şey çok farklı. Ama bir düşünüyorum da bu albüm bir daha kaydedilse çok farklı olabilirdi, Troublegum'da şahane iş çıkaran Chris Sheldon bu albümde bence sınıfı kanaat notlarıyla geçmiş gibi. Klibi de çok fazla Britanya kokan bu şarkıyı 15 Mayıs 2005 İstanbul konserinde çalmışlardı. Hatta konserden önce dostum Mehmet Sarı "müdür ya bir kaç pankart hazırlayalım, öneri ver" demişti ben de Potato Junkie'de geçen "James Joyce is fucking my sister" lafına istinaden "Kemalettin Tuğcu is fucking my sister" ve bu Church Of Noise'un nakaratı olan "Welcome to the Church Of Noise" cümlesini de konser İstanbul'da diye "Welcome to the Mosque of Noise" yazılı pankartlar önermiştim. İkisini de yapmıştı Mehmet, konserde iki şarkı da çalınınca açtık iki pankartı da. Hatta Andy pankartı görünce nakaratı "Welcome to the Mosque of Noise" oalrak söylemişti de çok duygulanmıştık :)




THERAPY? - Little Tongues First

T?'nin artık listelere değil gönüllere hitap etmeye başladığı Suicide Pact You First albümünden bir şarkıdır bu. Albüm kaydına girerken elde plak firması kontratı olmadığından kayıt masraflarını kendi ceplerinden öderler, bu klibin de öyle. Bu yüzden de çiğ bir sound ve çiğ bir görüntü ile karşı karşıyayız. Ama gel gör ki o kadar çiğ olmasına rağmen T?'ni,n en önemli eserlerinden biridir kanımca. Hatta, Andy Cairns bir çok ortamda bu albümün harcanıp gittiğini söyler, ki haklıdır. Muazzam fantastik besteler vardır Jam Jar Jail gibi, God Kicks gibi, Ten Year Plan gibi ve tabi ki Six Mile Water gibi.


Bookmark and Share

1 yorum: