Photobucket

2 Mayıs 2010 Pazar

Ezber bozalım



The Beatles güzel gruptur, severim. John Lennon iyi bir müzisyendir, ilginç bir karakterdir. Anısına saygısızlık olmaz ama...


John Lennon'ın marşı olmuş bir şarkıdır, Imagine, çok da leziz sözleri vardır.

cennetin olmadığını hayal et
denersen kolay
cehennem yok altımızda
üstümüzde ise
sadece gökyüzü
tüm insanların
bugün için yaşadığını
hayal et

ülkelerin olmadığını hayal et
o kadar zor değil bu
uğruna öldürecek ya da
ölecek bir şey yok
ve din de yok tabii
tüm insanların
barış içinde yaşadığını
hayal et

hayalci diyebilirsin bana
oysa yalnız değilim ben
umarım bir gün sen de
katılırsın bize
ve bir bütün olur dünya

mülkiyetin olmadığını hayal et
merak ediyorum
yapabilir misin
ne açlık var ne aç gözlülük
insanların hepsi kardeş
tüm insanların
tüm dünyayı paylaştığını
hayal et.

Ne de güzel sözler söylüyor Jon Lennon ama yıllar önce bir dergide, sanırım Stüdyo İmge'ydi, okuyucu mektupları bölümünde çok ilginç bir yazı okumuştum. İçinde geçen bir cümle beni çok etkilemişti. Hala daha bu cümle ile ilgili düşünürüm. Bazen "adam çok haklı" derim, bazen de "abartmış lan" derim. Ama hiç bir zaman "saçmalamış" demedim. Cümle şöyleydi:

John Lennon'un o uçsuz bucaksız arazisinin üzerine kurulu villasının kocaman salonunun ortasındaki o bilmem kaç bin dolarlık piyanosunu çalarak "MÜLKİYETİN OLMADIĞINI HAYAL ET" demesi bana hiç inandırıcı gelmiyor.

Bence de çok tartışılması gereken bir konu bu.


Ne bileyim, PET SHOP BOYS'un "bedelimi ödüyorsun, seni seviyorum" demesi bana daha inandırıcı geliyor. Aslında bu şarkıda geçen "I love you, you pay my rent" cümlesindeki rent kelimesini "ev kirası" gibi algılamamak lazım, çünkü burdaki "kira" ev kirası değil, vücut kirası anlamına geliyormuş ama olsun :)

Bir de bu var: Madonna - Material Girl.


Her 1 Mayıs sonrasında kafam karışır benim :)



Bookmark and Share


12 yorum:

  1. Lennon abinin samimi bir isteği ve hayali göze her ne kadar hoş görünsede,bana göre tamamen saçmalık.Böyle bir dünya olması son derece tehlikeli.Tek devlet,tek yönetim,tek ordu ve sınırı olmayan bir dünyada insanlar koyundan farksız olur.Amaçlananda bu sanırım.Umarım Lennon abinin dedikleri sadece rüyada kalır.

    YanıtlaSil
  2. hmmm parası olan bir insan asla devrimci olamaz konulu bir saçmalama olmuş. engels'in babasının fabrikası vardı ibne provakatördü zaten demi ? mantığa osurayım böyle mantık olurmu la? şöyle bakarsak o dergide o lafı söyleyen şahane üç kuruşluk maaşından vaz geçip bir mayısa katılmaz atılırım diye ama lennon abi milyonları yürütür hay böyle mantığa tüküriyim evet soğuk savaş bitti biliyormusunuz. la havle vela kuvvet robespierre ile dantonda fakir ayakkabıcı çocukları leninde köprü altında yatarmış. mandela acından nefesi kokarmış bakın saydığım isimlerin maddi durumlarına bir bakın kokorozlar

    YanıtlaSil
  3. ayiretten orduya laf ettiğimden çaylak ettiler beni sözlükte çaylak entrymde yazıyım burayada bari millet görsün :)))

    başlık
    we are the world 25 for haiti


    güzel şeyler başarmış, başarmaya çalışmış kampanya.

    beri yandan dikkatimi çeken bir şey var. kahve başbakanları çıkmış (aynısını live8 içinde demişlerdi) şimdi hacı bu batılılar anasını bellemiş bunların kalkmış ego masturbasyonu yapıyorlar. sevgili kahve başbakanı mantıklı düşünsek nasıl olur? dikkat et mantı değil mantık. şimdi birileri var birilerini düzmek için çalışan! hatta düzmüşte, bunu kabul edelim. dediğin şu kapıya çıkıyor biz bunların anasını zamanında belledik şimdi bırakalım gebersinler. bu kampanyaya katkıda bulunanların hangisi * sömürge valiliği yapmış de bir hele bana. ataları tarafından yapılanların cezasını bu adamlara keselim hemi ? hacı sen ne yaptın peki haiti için ? bana yaptığın bağıştan sakın bahsetme. kitlesel bir kampanya düzenlenleyip, tüm dünya bu gerçekten haberdar olmazsa senin yaptığın bağış, hani "iki yüzlü" dediğin adamların yapmaya çalıştıklarından daha iki yüzlü olur.

    bu dünyayı müzik değiştirecek buna inancım tam. zira insanlar eğlenmeyi eninde sonunda eylemli olma haline dönüştürecek. hiç kimse didaktik bir yaklaşımı kabullenmez. herkes için bir şeyler anlatmaya çalışıyorsan, herkesin seviyesinde bir şeyler bulmalısın. müzik en iyi yoldur, adamlar bunu yapıyor. göbeğini kaşıyıp, beyoğlu barlarında ahkam kesmiyor. "aha na boru gibi" yapmış adam. lennon, floyd ve daha niceleri bunu yaptı. müzikle kitlelere bir şeyler mırıldandı. barışın önemini ya da paranın salaklığını anlattı başardıda. bu gün hala birileri muhalif oluyorsa bu adamların yaptıklarını küçümseme. o zamanda büyük "toplumcu", "anarşik", "gomünist" amcalar lennon hakkında atıp tutuyordu. sovyetler bile çöktü samatya tarafından bestelenip türkü yapıldı ya. o zaman bunu yapanlardan hangisi * * * * hatırlanıyor, dediklerini anlatabiliyor topluma ? lennon hala imagine'i söylüyor ama. bundan 25 sene önce ne kadar kişi bilgi sahibiydi afrika'dan ? live aid sayesinde haber izlemeyen, gazetenin sadece spor sayfalarına bakan kaç kişi bir şeylerden haberdar oldu farkında mısın ? müzik dünyayı değiştirecek emin olduğum tek şey bu.
    (blocktinstreet, 02.05.2010 07:25 ~ 07:31

    YanıtlaSil
  4. "sanırım Stüdyo İmge'ydi, okuyucu mektupları bölümünde"

    YanıtlaSil
  5. ana mevzuya gelince, dediğim gibi tamamen arkasında değilim bu iddianın ama yine de bu kadar insanlığı düşünüyorsan, biraz "en iyi silah düşmanınkidir" diyip kazandığın parayı insanlık için harcarsın.

    misal, chumbawamba tubthumping şarkısını reklam müziği olarak satıp aldığı parayı çeşitli sivil toplum örgütlerine, işgal evlerinde yaşayan insanlara bağışlamıştı. olayı sadece şarkı sözünde bırakmak bana saçma geliyor.

    YanıtlaSil
  6. zaten harcadıi amcanın ira'ya yaptığı yardımlar. muhtaç durumda olanlara yaptığı yardımlar ortada. tamam pek ortada değil ama araştırırsak buluruz. hatta meşhur bir komplo teoriside vardır. lennon ira'ya ve bilumum anarşik gomünist bölücü ortama maddi destek sağlıyorduç olaydan kıllanan mı6(ingiliz istihbarat şeysi) fbi ile birlik olup kıydılar yiğidime diye ki yaptığı yardımların gerçekliği ortadayken hiçte yabana atılır bir iddia değil.

    YanıtlaSil
  7. ana mevzu bence şu sanayi devrimi yapamamış dolayısıyla adam gibi burjuvaya sahip olamamış toplumun kafasında burjuva deyince direkt tüccar oluşuyor. tabi batıda burjuva farklı toplumuna gerektiği yerde önderlik edebilendir. durum biraz bu.

    YanıtlaSil
  8. aman, birazdan ülkemizin sosyolojik ve jeopolitik durumuna gelemyelim :)

    YanıtlaSil
  9. falla ülkenin gelinecek bir yanı kaldıysa gelirdik :))

    YanıtlaSil
  10. ayrıca ilk yorum yazan arkadaşa hayranım :)) adam şarkıda mülkiyetin ölenin öldürenin dolayısıyla ordunun olmadığını hayal et diyor ama arkadaş tek ordulu tek devletli bir yönetim hayal edebilmiş süper :))

    YanıtlaSil
  11. ama unutmamak lazım ki ezici güçler her zaman demokrasi, barış, dostluk, kardeşlik, vs gibi terimleri fütursuzca kullanmıştır.

    bu konuyla ilgili Suicidal Tendencies'in Give It A Revolution şarkısındaki "The greates weapon of the fascist is the tolerance of the pacifist" cümleyi hatırladım bi an

    YanıtlaSil
  12. Ölenin öldürenin,mülkiyetin olmadığı bir dünya hayalden de öte bir durum.Ben günümüz dünyasındaki tek başlılıkla halkın sindirilme politikasını birleştirerek yazdım.Bu düşüncede beim hayalim değil.Benim hayalim ziku daşşana denk vurdumduymaz bir dünya.Lennon'un yazdıkları hiç dikkate alınacak gibi değil zaten.Böyle bir dünya modeli olmasının imkanı yok.

    YanıtlaSil